Dirigent en repetitor

Vervangend Dirigent: Takashi MizumotoVervangend dirigent VU-koor Takashi Mizumoto

Normaal gesproken is Annemiek van der Ven onze dirigent, maar omdat ze met zwangerschapsverlof is, hebben we voor het eerste project van 2017-2018 een vervangend dirigent, Takashi Mizumoto. Takashi Mizumoto is koordirigent en pianist. Hij zal tussen september 2017 en februari 2018 onze vaste dirigente vervangen.

Hij begon op zijn twintigste met dirigeren bij het Erde Koor van de Universiteit van Kobe in Japan. Na het behalen van zijn Master of Arts in Japan in 2006 verhuisde Takashi naar Londen. Hier studeerde hij koordirectie aan het Royal College of Music bij Paul Spicer en orkestdirectie bij Peter Stark. In 2008 kwam hij naar Nederland om bij Jos Vermunt en Jos van Veldhoven aan het Conservatorium van Amsterdam te studeren. In 2009 was Takashi een van de halvefinalisten in de 5e internationale competitie voor jonge koordirigenten, ondersteund door Europa Cantat.

Nadat hij als koordirigent was afgestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam, heeft hij daar ook piano gestudeerd bij Willem Brons, om zijn muzikaliteit nog verder te ontwikkelen. Hij is op dit moment dirigent van het Nederlands Kodály Koor, het koor van de Boomkerk in Amsterdam en bij Ars Vocalis in Delft. Verder werkt hij af en toe als dirigent bij het Toonkunstkoor Amsterdam en het VU Kamerkoor, als zanger bij Meesters en Gezellen en als repetitor bij The Dutch National Opera Academy.

Dirigent: Annemiek van der Ven

Sinds 2012 staat het VU-koor onder leiding van Annemiek van der Ven. Zij groeide op met de muziek van de Kathedraal van Utrecht. Op haar achtste ging zij naar de Kathedrale koorschool en heeft daar tot haar zeventiende gezongen.

Als docent is ze werkzaam bij Stichting vocaal Talent Nederland. En vervult zij hier de rol van dirigent bij het opleidingskoor. Met de kinderen van het Nationaal Kinderkoor werkt ze aan stemvorming, repertoirekennis, solfège en muziektheorie. Daarnaast heeft ze ervaring met het doceren van zangworkshops op scholen en bij koren.

Als uitvoerend musicus zong ze van 2001 tot 2008 in het Nationaal Jeugdkoor, waarmee ze veel concertervaring opdeed in binnen-en buitenland en een cd opnam met gastdirigent Eric Ericsson. Ook zingt ze af en toe mee in projectkoren zoals het ‘Collegium musicum Amsterdam’, het ‘Laurens Collegium’ en het ‘World Youth Choir’. Daarnaast treedt ze momenteel veel op met het vocaal ensemble ‘Wishful Singing’.

Repetitor: Jacobus den Herder

Jacobus den Herder (Zutphen, 1985) studeerde aan de conservatoria van Zwolle en Amsterdam en voltooide zijn studie bij David Kuyken en Willem Brons in 2011. Sinds september 2016 is hij de repetitor van het VU-koor!

Jacobus won het Prinses Christina Concours in Enschede, waar hij tevens de Donemusprijs ontving voor zijn vertolking van hedendaagse muziek. Ook als begeleider van verschillende instrumentalisten was hij prijswinnaar bij dit concours.
In 2013 werkte Jacobus samen met de bekende Nederlandse modeontwerper Jan Taminiau. Hij speelde tijdens de presentatie van de zomercollectie van Taminiau in Parijs en Amsterdam werken van Mozart en Satie.